Etusivu

todistusvalinta.fi

Muut reitit korkeakouluun

Vaikka nettisivumme keskittyykin todistusvalintaan, on korkeakouluihin useita muitakin reittejä. Toisin kuin todistusvalinnassa, muissa reiteissä harvemmin erotellaan opiskelijoita sen mukaan, ovatko he suorittaneet ammatillisen- vai lukiokoulutuksen. Tämän lisäksi myös muut oppilaitokset voivat tarjota vastaavantyyppistä koulutusta kuin korkeakoulut. Muista, että voit myös hakea opiskelemaan aikuislukioon tai jatkuvalla haulla ammattikouluun myöhemmällä iällä, mikä voi parantaa mahdollisuuksiasi korkeakouluun pääsemisessä.

Jos sinun pisteesi eivät riitä mieluisaan hakukohteeseen, voit yrittää korottaa tai täydentää ylioppilastutkintoasi. Näin parannat mahdollisuuksiasi päästä mihin tahansa korkeakouluun. Toinen vaihtoehto on yrittää päästä sisään pääsykokeella. Joillakin aloilla pelkästään pääsykokeella voidaan valita jopa puolet opiskelijoista, joten se on hyvin realistinen väylä opintoihin. Etenkin jos et ole ensikertalainen, pääsykoe voi olla pääreittisi korkeakouluun niinkuin ennenkin.

Korkeakouluihin löytyy myös muita reittejä, kuten avoimen väylä, jossa teet maksullisia opintoja esimerkiksi vuoden ajan ilman opiskelijastatusta. Tämän jälkeen sinut voidaan hyväksyä tutkinto-opiskelijaksi. Ammattikoulussa voit jo opintojen aikana tehdä väyläopintoja ammattikorkeakouluun. Joihinkin korkeakouluihin valinta voidaan suorittaa myös jonkin yksittäisenkin kurssin suorituksen perusteella. Jyväskylän avoin yliopisto on esimerkiksi selvittänyt erilaisia mahdollisuuksia yliopistoon pääsemiseksi ja kertoo niistä nettisivullaan.
avoin.jyu.fi/opiskelijalle
opintopolku.fi/avoin-yliopisto

Jos sinulla on jo korkeakoulupaikka Suomessa, voit yrittää hakea siirtohaulla toiselle alalle tai toiseen korkeakouluun. Lisää tietoa aiheesta löydät opintopolusta.
opintopolku.fi/korkeakoulujen-siirtohaut

Jos sinulla on jo ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta hankittu alempi korkeakoulututkinto, kannattaa harkita hakua suoraan maisterivaiheeseen. Nämä haut ovat erillishakuja ja saat niistä lisää tietoa opintopolusta.
opintopolku.fi/korkeakoulujen-erillishaut-ja-joustavat-haut

Opintopolusta löytyy myös yleisiä vinkkejä siihen, jos jäit ilman korkeakoulupaikkaa.
opintopolku.fi/jaitko-ilman-korkeakoulupaikkaa

Laskuriin
x

Hakukohteessa on kynnysehtoja.